Kennisbank

Bepaalde begrippen of termen niet duidelijk? Vind alles gemakkelijk terug in onze kennisbank.

Alle technische begrippen uitgelegd in onze kennisbank.

Bepaalde begrippen en woorden die zijn gebruikt op de website niet helemaal duidelijk? Je kunt hieronder alles terugvinden in de kennisbank. De vragen zijn opgedeeld in 6 hoofdcategorieën. Hierna kun je daaronder de uitleg van verschillende begrippen en termen terug vinden. Zijn er nog steeds dingen niet duidelijk? Je kunt altijd eventjes contact opnemen met ons en wij leggen het uitgebreid aan je uit.

Websites.

Wat is WordPress?

WordPress is een CMS (Content Management System). Het is momenteel het populairste CMS ter wereld. Een Content Management System is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Het beschikt over een controlepaneel waarmee je gemakkelijk de website kan beheren en aanpassen, zonder kennis nodig te hebben van programmeertalen.

Wat is een thema?

Een thema is de  visuele laag die bovenop de complexe programmering van een website zit. Een thema zorgt voor het algemene design van een (WordPress) website. Thema’s zijn niet alleen gebonden aan WordPress. Voor elk CMS zijn er honderden thema’s beschikbaar.

Wat is een plugin?

Plugins zijn kleine bestanden met stukjes programmeertaal. Deze bestanden sluiten aan op het een CMS systeem. Plugins voegen vaak extra functies toe aan het bestaande CMS-systeem die standaard niet beschikbaar zijn. Voor plugins geldt hetzelfde als thema’s, deze zijn niet gebonden aan alléén WordPress. Voor elk CMS dat er bestaat zijn er plugins te verkrijgen.

Wat is een WooCommerce?

WooCommerce is een webshop plugin voor een WordPress website. Het begon als een vrij simpele plugin maar heeft nu het grootste marktaandeel in de E-Commerce omgeving. Het verhaal van WooCommerce begon in 2008 toen drie developers samen een webshop systeem ontwikkelde, die je vrij als plugin kon gebruiken op WordPress. Sindsdien is het uitgegroeid tot een zeer uitgebreid systeem waarmee een professionele webshop opgezet kan worden.

Wat is SEO?

De term SEO staat voor “Search Engine Optimization” in het Nederlands vertaald dit naar Zoekmachine Optimalisatie. SEO is een verzameling van technieken. Deze technieken zijn gericht op het optimaliseren en verbeteren van je website of webshop voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden en onderhouden.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Wat is een XML-sitemap?

Een XML sitemap (www.webconexus.nl/sitemap.xml) is een XML bestand dat speciaal gemaakt is voor de zoekmachines en ook alleen gebruikt wordt voor de zoekmachines. Het XML-bestand bevat een lijst van alle URL’s van een website. In de XML map worden de metagegevens beschreven. Hierin staat hoe belangrijk de URL is in vergelijking met andere URL’s op de site, hoe vaak de inhoud van een URL gewijzigd wordt en wanneer het voor het laatst is bijgewerkt. Een XML sitemap kan er voor zorgen dat een website effectiever door zoekmachines kan worden geïndexeerd.

Wat is caching?

Caching is het tijdelijk opslaan van bestanden voor snelle toegang. Caching vindt plaats op verschillende niveau’s en in verschillende programma’s. Je internetbrowser cacht bijvoorbeeld internetbestanden die veel worden opgevraagd. Een processor slaat tijdelijk informatie op die veel in het besturingssysteem wordt gebruikt.

Wat is een CMS?

CMS is een afkorting en staat voor: Content Management System. Dit is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Het beschikt over een controlepaneel waarmee je gemakkelijk de website kan beheren en aanpassen, zonder kennis nodig te hebben van programmeertalen.

Programmeren.

Wat betekend back-end?

De back-end bestaat meestal uit drie dingen: een server, een applicatie en een database. Deze drie dingen zorgen ervoor dat alles goed werkt op de front-end. Een voorbeeld: Je opent onze website en je wilt een bericht versturen via het contactformulier. Op dat moment ontstaat er interactie tussen jou en de website. De applicatie slaat alle informatie die jij hebt ingevuld op in een database die aangemaakt is door een server. Back-end programmeertalen zijn bijvoorbeeld: PHP, Python, Ruby on Rails en meer.

Wat betekend front-end?

Als je praat over front-end, praat je voornamelijk over het gedeelte wat jij ziet als eindgebruiker, en waar jij interactie mee hebt. Denk hierbij aan HTML, CSS & JavaScript. Front-end design zorgt voor een visueel aantrekkelijke, dynamische website, volledig gericht op de eindgebruiker.

Wat is PHP?

PHP is een back-end scripting programmeertaal, die ook bedoeld is dynamische webpagina’s te creëren. Dit wil zeggen dat wanneer de gebruiker van een website een PHP-pagina opvraagt, er op de server op dat moment een pagina wordt aangemaakt op basis van alle gegevens die zich op de server bevinden, afhankelijk van de klik die de website gebruiker maakt. PHP is de hoofdtaal van het CMS WordPress.

Wat is CSS?

CSS staat voor Cascading Style Sheets, CSS is een programmeertaal waarmee je een website kunt opmaken. (WordPress) thema’s bevatten allerlei codes. Met HTML en CSS kan er aangegeven worden hoe bepaalde elementen eruit komen te zien.

Wat is HTML?

HTML is een opmaaktaal. Door middel van HTML-instructies kunnen aan een website kleuren, afbeeldingen en hyperlinks worden toegevoegd. Deze instructies worden door middel van markeringen (tags) op de pagina aangebracht.

Wat is MySQL?

MySQL is een databasetechniek. Om precies te zijn een database management systeem dat gebruik maakt van de populairste en meest gestandaardiseerde database taal ter wereld: SQL (Structured Query Language). Het is de database techniek die wordt gebruikt in WordPress.

Wat is JavaScript?

Javascript is een programmeertaal die veel gebruikt wordt om webpagina’s interactief te maken en om web programma’s mee te maken. Het script wordt door middel van HTML overgebracht in een webbrowser en wordt hierin uitgevoerd.

Beveiliging.

Wat is een SSL-certificaat?

Let’s Encrypt biedt gratis geautomatiseerde SSL-certificatie aan. Zij doen dit omdat ze streven naar een veiliger en een meer privacy-respecterend internet. Een SSL-certificaat zorgt voor twee onderdelen: encryptie & validatie.

Encryptie zorgt ervoor dat het verkeer van en naar jouw website over een veilige, versleutelde verbinding gaat, waardoor mensen jouw data niet kunnen onderscheppen.

Validatie  betekend dat er door een onafhankelijke derde wordt gecontroleerd of een domeinnaam daadwerkelijk behoort tot de persoon or organisatie die aangeeft de eigenaar te zijn.

Wat is een brute-force attack?

Een veelgebruikte methode die hackers toepassen zijn zogenaamde brute-force attacks. Er wordt dan gebruik gemaakt van software die verschillende combinaties inlognamen- en wachtwoorden probeert, net zo lang tot dat de juiste combinatie is gevonden zodat er ingelogd kan worden.

Wat is Fail2Ban?

Fail2ban is beveiligingssoftware die logbestanden scant op verdacht gebruik van IP-adressen. Bij verdacht gebruik worden de firewall regels automatisch bijgewerkt om IP-adressen te weigeren voor een bepaalde tijd. Hierdoor worden IP-adressen dus gebanned en wordt de snelheid van foutieve inlogpogingen drastisch verminderd.

Wat is een SSH-sleutel?

Authenticatie van gebruikers via SSH is mogelijk op twee manieren. Via een wachtwoord of via (public & private) sleutels. Inloggen via sleutels is de veiligste manier en een goede preventie tegen bijvoorbeeld Brute Force Attacks.

Bij het gebruik van sleutels, beschikt de server over een unieke sleutel die op de server blijft, en een gekoppelde publieke sleutel die je kan gebruiken voor het inloggen via SSH op jouw omgeving. Je biedt de publieke sleutel ter verificatie aan bij server, en die controleert met behulp van de private sleutel de authenticiteit daarvan. Als dit klopt krijg je toegang tot de server.

Wij werken uitsluitend via veilige SSH login door middel van sleutels. Wij schakelen wachtwoord-login uit en als extra beveiliging voorzien wij die sleutel ook nog met een wachtwoord.

Servers.

Wat is een server?

Een server is een computer waarop websites of andere applicaties draaien die door meerdere computers via een lokaal netwerk of het internet kunnen worden opgeroepen. Als we het hebben over een server op deze website doelen we op een webserver. Een webserver is een server die specifiek gebruikt wordt voor websites.

Wat is DirectAdmin?

DirectAdmin is een eenvoudig controlepaneel waarin je heel gemakkelijk dingen op jouw server kunt regelen. Je kan onder andere e-mail adressen aanmaken, CMS-installatie’s uitvoeren, gebruikers & domeinen toevoegen etc. Het is gewoon een gemakkelijke Interface van jouw server. Vergelijkbaar met cPanel & Plesk.

Wat is Installatron?

Met Installatron kun je heel eenvoudig software op jouw VPS installeren. Dit gebeurd op een gebruiksvriendelijk manier via het DirectAdmin panel. Installatron heeft een handige automatische update mogelijkheid die er voor zorgt dat alle applicaties op de laatste versies blijven draaien. Ook kunnen er heel gemakkelijk back-ups gemaakt worden vanuit het Installatron paneel.

Wat is CentOS7?

CentOS staat voor Community Enterprise Operating System en is uitgebracht in mei 2004. Dit is een gratis besturingssysteem gebaseerd op Linux. CentOS streeft naar 100% binaire compatibiliteit met zijn opwaartse bron, Red Hat. Voor de hosting industrie is CentOS het meest gekozen besturingssysteem dat gebruikt wordt met control panel’s.

Wat is Google G-Suite?

Met G Suite beschikt je over aanvullende professionele services die niet zijn inbegrepen in de gratis apps van Google. Deze services betreffen onder andere een aangepast zakelijk e-mailadres (@uwbedrijf), twee keer zo veel cloud opslag voor Gmail en Drive. Extra beveiligingsopties & gebruik van cloud applicaties zoals de vergader applicatie Hangouts en andere handig apps zoals Google presentaties & spreadsheets.

Hosting.

Wat betekend hosting?

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Wat is een control panel?

Met een control panel kun je via jouw browser door middel van een menu gestructureerde website jouw hosting account regelen. Het control panel is als het ware de centrale van waaruit je dingen kunt regelen. Van het aanmaken van e-mailadressen, het uploaden van bestanden tot het bekijken van de statistieken van jouw website.

Wat is SSD hosting?

SSD hosting draait op een server met een zogenaamd Solid State Drive (SSD) systeem, wat betekent dat er geen draaiende onderdelen gebruikt worden om data op een mechanische manier op te slaan. Met een Flash geheugen (net als bijv. USB) worden bestanden dus zonder tussenkomst van mechaniek “in het niets” opgeslagen wat zorgt voor een enorme winst qua snelheid en energieverbruik. Daarnaast is de gemiddelde leessnelheid 520 MB/s tegenover 160 MB/s bij een HDD server.

Wat is shared hosting?

Shared hosting is een hosting-pakket waarbij men een webserver deelt met anderen. De volledige capaciteit van de server wordt zo over meerdere accounts verspreid. Shared hosting is geschikt voor kleine websites met een beperkte bandbreedte.

Wat is VPS hosting?

Een Virtual Private Server (afgekort VPS) moet je zien als een fysieke server die wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Hierdoor krijg je als het ware een cloud server. Dit is jouw server, met een uniek IP-adres, die alleen jij gebruikt en waar je zelf de volledige controle over hebt.

Domeinen.

Wat is een domein?

Een domeinnaam ook wel extensie genoemd, is een unieke naam op internet. Bijvoorbeeld onze domeinnaam webconexus.nl. Meestal worden domeinnamen gebruikt voor websites. Maar je kunt ook een domeinnaam aanvragen voor een persoonlijk mailadres. Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres. Een domeinnaam heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Omdat zo’n nummer lastig te onthouden is, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.

Wat zijn DNS records?

DNS staat voor Domain Name System. Wanneer je een webadres opgeeft aan je browser gaat je browser als eerste achterhalen welk IP-adres er bij het betreffende domein hoort. Hiervoor klopt het aan bij een zogenaamde Recursive Name Server (DNS server). Wanneer een site verhuist naar een andere server en hierdoor een nieuw IP-adres krijgt dan leidt dit tot een update in de DNS-records van dit domein.

Wat is SPF?

Sender Policy Framework (afgekort SPF) is een protocol dat als doel heeft om spam te helpen verminderen. Men hoopt spam te verminderen door vast te stellen of de verzender van een mailbericht gerechtigd is om een bericht te verzenden namens de afzender/ het domein van het bericht.

Binnen het SPF-protocol wordt via een DNS-record een extra informatieveld aan een domein toegevoegd. In dit record wordt vermeld welke mailservers namens dit domein mail mogen verzenden. Staat een mailserver niet in deze opsomming en verzendt deze toch mail met het betreffende domein als afzender, dan wordt de mail als onrechtmatig beschouwd door ontvangende mailservers die daar op controleren.

Wat is DKIM?

DKIM staat voor DomainKeys Identified Mail. Het is een techniek waarmee een domeineigenaar verantwoordelijkheid neemt voor berichten die vanaf zijn domeinnaam afkomstig zijn. Dit wordt gedaan door een publieke sleutel als TXT-record in de DNS-zone van de domeinnaam te plaatsen en op serverniveau een privésleutel ter beschikking te stellen voor de uitgaande mailserver. Bij iedere mail die wordt verstuurd zal de DKIM-sleutel meegestuurd worden. Deze staat niet direct zichtbaar in de mail zelf, maar wel in de broncode. Zo kan de ontvanger controleren of het bericht ook daadwerkelijk vanaf een rechtmatige server afkomstig is.